Meniu

Media

EXCLUSIV
Premiera medicala in Romania: proteza i-Limb de mana, un pas important catre o viata normala

Un tanar bucurestean poate trai o viata normala datorita unei inventii uimitoare: proteza i-Limb de mana. Proprietatile senzationale ale dispozitivului sunt prezentate, in premiera, de pacientul si de specialistii care au adus aceasta inventie pe piata romaneasca.

Traim, fara indoiala, intr-o lume plina de prejudecati, in care dizabilitatile fizice de orice fel reprezinta o piedica importanta catre o integrare sociala normala. Pe langa lipsa interesului pe care publicul larg il acorda persoanelor cu dizabilitati, ne confruntam si cu lipsa unei sustineri materiale din partea statului, care nu ajuta financiar persoanele cu dizabilitati si nici nu este interesat in a le oferi acestora informatii despre cele mai recente descoperiri in domeniul protezarii si ortezarii.

Cu toate acestea, intalnim si oameni care impresioneaza prin determinarea de care dau dovada si dorinta de a nu se lasa invisi de aceste prejudecati.

"Am noroc ca m-am nascut in secolul asta!"

Marius, un tanar bucurestean, a descoperit in urma cu doi ani si jumatate, o tumora la incheietura mainii drepte. A mers pentru investigatii la un spital respectabil din Bucuresti. Medicii i-au spus ca tumora a aparut din cauza consumului excesiv al unei bauturi racoritoare cunoscute. Au urmat o serie de operatii, dar din cauza stadiului avansat al bolii, al tratamentului inadecvat si a unor erori medicale, mana tanarului a fost amputata.

A avut momente in care nu isi mai dorea nimic altceva decat sa fie lasat in pace, dar a gasit in interiorul sau puterea de a merge inainte. A obtinut cu greu finantarea din partea statului, 3350 de lei pentru o mana mioelectrica, ale carei proprietati insa nu ii permiteau lui Marius o libertate prea mare de miscare.

Convins ca exista o solutie mai buna, Marius a inceput sa caute pe internet cele mai recente descoperiri in domeniu pana cand site-ul YouTube.com i-a oferit raspunsul pe care il cauta: proteza i-Limb de la Touch Bionics. "Am noroc ca m-am nascut in secolul asta. Daca ma nasteam mai devreme, aveam acum o mana de lemn", spune Marius.

A urmat apoi drumul la diferite clinici de ortezare si protezare din Bucuresti pentru a gasi oamenii dornici sa il ajute. A avut sansa de a intalni colectivul de specialisti de la Ortotech, centru de recuperare, protezare si ortezare, in frunte cu Profesorul de Recuperare Laurentiu Banica, care s-au decis sa ii ofere lui Marius tot sprijinul de care avea nevoie.

Tanarul a suportat in proportie de peste 90% costul protezei (28.000 euro), fara nici un sprijin din partea statului, care, dimpotriva, a incasat peste 2000 de euro TVA.

O premiera medicala pentru Romania

Bratul bionic a inceput sa fie comercializat pe plan mondial in iulie 2007, la un pret de aproape 20.000 de dolari, iar pana in prezent au beneficiat de inovatorul dispozitiv peste 700 de persoane din intreaga lume, printre care si soldati americani pe care razboiul din Irak i-a lasat invalizi.

Dezvoltarea protezei a durat mai bine de 40 de ani, fiind desprinsa dintr-un proiect initiat in 1963, care urmarise sa ii ajute pe copiii nascuti cu malformatii congenitale. Incepand de luna aceasta, aceasta proteza este disponibila si in Romania, cu ajutorul Centrului de Recuperare, Protezare si Ortezare "Ortotech" din capitala.

Proteza pentru brat i-LIMB Hand, iesita din laboratoarele de cercetare ale companiei scotiene Touch Bionics, a fost declarata inventia inginereasca numarul unu in Marea Britanie in 2007, fiind distinsa cu Premiul MacRobert al Academiei Regale de Inginerie, cea mai importanta distinctie de gen din Regatul Unit.

(Articol preluat din "NewsReport")

 

Mediafax

ProTv
Premiera medicala in Romania: un tanar a primit o mana bionica

Tanarul de 23 de ani a aflat acum doi ani si jumatate ca are o tumoare la mana. Dupa multe tratamente nereusite i s-a extirpat membrul bolnav. Suna dur, insa aceasta mana bionica se incarca asemeni unui telefon mobil. Muschii ramasi intacti in corpul pacientului transmit un semnal mainii bionice, pe care aceasta il transforma in ...

Mediafax MApN

Mediafax
PREMIERĂ pentru sistemul medical militar

O proteză bionică performantă i-a fost montată lui Florinel Enache, grav rănit în Afganistan

Citeste mai mult...
Mediafax

Mediafax
Primul roman care foloseste mana bionica este student la drept

Un tanar bucureştean, care este student la drept şi vrea sa devina magistrat, este primul roman care, de trei saptamani, foloseşte proteza i-Limb de brat, dupa ce in ianuarie i-a fost amputata mana din cauza unei tumori ce nu a putut fi tratata in niciun spital din tara.

Citeste mai mult...
Evenimentul Zilei

Evenimentul Zilei
Primul roman cu mana bionica

Marius este un student la Drept din Bucuresti si, de trei saptamani, foloseste mana bionica. Tanarului i-a fost amputata mana dreapta dupa ce aceasta a fost definitiv compromisa de o tumora ce nu a putut fi tratata la niciun spital din tara.

Citeste mai mult...
Jurnalul National

Jurnalul National
PREMIERA - Primul roman cu mana bionica

Un tanar bucureşean, student la Drept, este primul roman cu o proteza i-Limb de brat. Ea ii permite tanarului sa manance, sa se imbrace şi sa ridice pana la 25 de kilograme. In ianuarie, tanarului i-a fost amputata mana din cauza unei tumori care nu ...

Citeste mai mult...
Studentie

Studentie.ro
UN STUDENT LA DREPT ESTE PRIMUL ROMAN CARE FOLOSESTE MANA BIONICA

Primul roman care foloseste mana bionica este un tanar bucurestean student la Facultatea de Drept al carui vis este sa devina magistrat. Proteza bionica i-a fost implantata in urma cu trei saptamani ...

Citeste mai mult...
Top Sanatate

Top Sanatate
Proteza bionica - o mana aproape normala

Proteza pentru brat numita i-LIMB Hand a fost conceputa in laboratoarele de cercetare ale companiei Touch Bionics din Scotia. A fost declarata inventia numarul unul in inginerie si a fost distinsa cu Premiul MacRobert al Academiei Regale de Inginerie ...

Citeste mai mult...
Monitorul Expres

Monitorul Expres
Proteza bionica, o mana aproape normala

Cu ajutorul unor senzori, degetele pot fi miscate separat, astfel ca pacientii pot prinde un card si il pot introduce in bancomat, pot tasta la computer, pot tine monede, chei sau carti de vizita ...

Citeste mai mult...